Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2015 17:24 - Забележителности в България - град Петрич
Автор: zabelezhitelnosti Категория: Туризъм   
Прочетен: 1760 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2015 17:27



 Петрич (Petrich) се намира в Югозападна България. Градът възниква през V-VІ век преди н.е. под името Петра в местността Рупите. По-късно Петра е завладяна от римляните, но римското селище съществува до VІ век пр.н.е., когато го превземат славяните. През ХІІІ-ХІV в. Петрич е българска крепост. На 7 км. от града се намират Рупите, където е Храмът Св. Петка Българска - храмът на баба Ванга. За това късче земя прочутата българска пророчица баба Ванга казваше, че е наситено с особена енергия. София - Петрич - 177 км. 


imageimage

Културни и природни забележителност



Градският исторически музей - Петрич
Основан е през 1966 година като музейна сбирка към читалището "Братя Миладинови". Осем години по-късно става музей. Тогава е показана експозиция в сградата на читалището. Внимание привличат експонатите от праисторическото селище край село Тополница, визнатийски монети, хайдушко оръжие и други. Градският исторически музей - Петрич разполага с пет отдела: Археология, Османско владичество, Възраждане, Етнография, Нова и най - нова история. Целта на музея е да събира, опазва, изследва и популяризира културно- историческото наследство на града и околността. 

Църкви:
- Църквата "Света Богородица". Построена е през 1857 година и е обявена за паметник на културата. В двора е разкрито гръцко училище. 
- Църквата "Свети Георги"
- Църквата "Свети Никола". Изградена е през 1868 година. Превърната е в център на борбите на българското население срещу гръцката пропаганда.
- Църквата "Успение Богордично"

Планината Беласица
Планината Беласица е част от Осогово-Беласишката планинска група. Основен изходен пунк, през който може да се изкачи Беласица, е град Петрич, също така село 
Самуилово , Ключ и Скрът. Най-високият връх е Радомир (2029 метра). Природният парк „Беласица”
е най-новият Природен парк в 
България. Той обхваща териториите на селата Габрене, Скрът, Ключ, Яворница, Камена, Самуилово, Коларово, Беласица  и гр.Петрич. Защитената зона на парка цели да опази вековни гори, ендемични растителни и животински видове и екосистеми.

Музейна експозиция "Ванга"
През 2008 година в града е открит домът-музей на Ванга ( Вангелия Гущерова). В нея са показани около 3000 вещи на българската пророчица (снимки, подаръци, дрехи, предмети, помагала и други). Къщата е една от най-посещаваните в град Петрич. На първия етаж са трапезарията, кухнята и стаята за молитви. На втория етаж се намират всекидневната и спалното помещение на Ванга. Тя е родена през 1911 година в Струмица. Името е означава "носителка на блага вест". Някои хора смятат, че тя е можела да предсказва бъдещето, да посещава духом места и да говори с цветята. Когато е на 12 години, Ванга загубва зрението си в следствие на буря. С времето хората й приписвали пророческите възможности и започнали да я наричат българската пророчица, тъй като била способна да предсказва съдбата на хората.

Обичаи 
Станчинари (местните кукери)

Станчинари се наричат в Петрич и региона кукерите. Станчинарските игри се устройват всяка година на 1 януари. Събитието привлича всяка година многохилядна публика. Макар да разчита на местни самодейци, събитието привлича все повече гости от страната и чужбина.

 

В състезанието участват самодейни групи от различните квартали. Програмата на всяка една от групите (по квартали) трае обикновено около половин час. Броя на участниците варира но е около 60-150 души с различни роли. Има хора с огромни маски, по които понякога има дори препарирани животни, клоуни, танцьори, музиканти. Програмата на сцената на градкия площад е само малка част от преживяването. Всяка група тръгва от своя квартал. Шествието се отправя към площада, изнася програмата си и след това участниците се смесват с тълпата на площада.

 

 

През последните години се забелязва интересна тенденция - в групите на всички квартали има представители на други етноси (цигани), така е елиминиран много разумно проблемът с етническото противопоставяне, характерно за предишни издания на събитието.

 





Гласувай:
0




1. hadzapi - Има и Петрички манастир
29.03.2015 16:17
"Св. Петка" в полите на Беласица, последните къщи на Петрич. Малко хора го знаят явно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zabelezhitelnosti
Категория: Туризъм
Прочетен: 8781
Постинги: 1
Коментари: 1
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930